Bij veel mensen zit er een kloof tussen voornemens en daadwerkelijke uitvoering van die voornemens: ja zeggen en toch weer nee doen. Herken je dat bij anderen en wellicht bij jezelf? Dan is de WOOP-methode iets voor jou.
Wat is de oplossing?
Zou je zelf je voornemens en vooraf gestelde doelen wel willen behalen? Zou je dit ook voor je medewerkers wensen?
Gabriele Oettingen schreef in de Harvard Business Review een artikel waarin ze een 4-stapsmethode uiteenzet om je doelen wél te halen: de WOOP methode. WOOP staat voor:
- Wish (wens): een betekenisvol, uitdagend en haalbaar doel.
- Outcome (resultaat): wat levert het bereiken van de wens je maximaal op?
- Obstacle (hindernis): wat houdt je tegen je doel te bereiken?
- Plan: Wat kun je doen als je de hindernis tegenkomt?
Aan de slag met de WOOP-methode
Ad 1: je visualiseert de situatie waar je heen wilt (wish) en zet deze af tegen je huidige situatie. Je checkt of de toekomstige situatie inderdaad beter is. Als het antwoord ja is dan heb je dus een doel geformuleerd.
Ad 2: als extra ondersteuning plaats je dat doel in een groter kader zodat je weet wat je wilt en waarom je dat wilt. Je weet dan welk hoger doel (outcome) je wens gaat opleveren. Als je constateert dat de gewenste toekomstige situatie realistisch en haalbaar is leidt dit tot energie voor actie.
Ad 3: je zoekt uit welke hindernissen (obstacle) er zijn om de gewenste situatie te bereiken.
Ad 4: je maakt het ALS-DAN PLAN. Je formuleert kort en bondig wat je voortaan gaat doen als er een hindernis op je pad komt op weg naar je gewenste doel.
Het WOOP-model maakt gebruik van de techniek mental contrasting. Bij mental contrasting haal je eerst je droom (wish) voor de geest. Wat wil je bereiken en hoe ziet het eindresultaat eruit (outcome)? Vervolgens denk je aan de realiteit en het contrast tussen realiteit en je droom (obstacle). Dit dwingt je om realistisch na te denken hoe je het gat tussen droom en realiteit gaat overbruggen, en hoe je de belemmeringen overwint (plan).
Wat moet je doen?
Een ALS-DAN plan is een afspraak met jezelf om je op een vooraf bepaalde manier te gaan gedragen in een specifieke, uitdagende situatie. Met andere woorden; hoe ga je om met een hindernis?
Je zegt tegen jezelf: als onderweg naar X situatie Y gebeurt, dan doe ik Z. NB: Dit is veel krachtiger dan het louter formuleren van een doel: Ik wil X.
Voorbeeld gebruik WOOP-methode
WISH: 2 x per week hardlopen.
OUTCOME: algemene conditie en fitheid, overgewicht tegengaan, fut om ‘s avonds iets te gaan doen.
OBSTACLES: te moe, geen tijd, geen zin, niemand om samen mee te lopen.
PLAN: als ik op dinsdag en donderdag thuiskom na het werk trek ik mijn hardloopschoenen aan die ik de vorige avond al bij de huiskamerdeur heb klaargezet.
Aa de slag met je WOOP-goals
Ik ben benieuwd hoe jullie de WOOP-methode (gaan) gebruiken en ik wens iedereen veel succes met het behalen van jullie doelen.