Wat is er nodig om een succesvolle leidinggevende te zijn?
Een leidinggevende moet in ieder geval op 3 gebieden vaardig zijn:
1. Taakgerichte rollen = zorgen voor doel, richting, operationele structuur, taakverdeling binnen het team, toewijzing van middelen.
2. Relatiegerichte (people management) rollen binnen het team =bevorderen van vertrouwen, verbinding, communicatie, besluitvorming, conflicthantering en motivatie.
3. Persoonlijke eigenschappen van de leidinggevende/manager om een rolmodel/voorbeeldfiguur te zijn voor het team: geloofwaardigheid, nederigheid, integriteit, om kunnen gaan met feedback en kritiek, empathie en benaderbaarheid.
Soms moet de focus maximaal op één gebied liggen en het andere moment moet aan alle gebieden evenveel aandacht worden besteed. Dan komen de persoonlijke eigenschappen van pas.
Leiderschapsduidelijkheid
Leiderschapsduidelijkheid is het vermogen om dingen nauwkeurig waar te nemen, om te begrijpen welke actie vervolgens moet worden ondernomen en om beide op een duidelijke en overtuigende manier te communiceren. Duidelijkheid is belangrijk omdat medewerkers het volgende moeten begrijpen:
• Wat ze geacht worden te doen
• Waarom ze het moeten doen
• Hoe ze het moeten doen
• Wanneer ze het klaar moeten hebben
• Wie erbij betrokken moet worden
• Hoe ze zelf betrokken zijn bij het doel
• Hoe ze weten of ze succesvol zijn geweest
Zonder helder leiderschap wordt geen van bovenstaande gebieden op een logische en samenhangende manier aangepakt.
Zelfreflectie
Afhankelijk van je persoonlijkheid en het soort leidinggevende dat jij bent herken je wellicht een of meer van de volgende aandachtspunten:
A. De strikte perfectionist is vaak extreem duidelijk over het wat en hoe maar vaak minder flexibel en minder gericht op het waarom en wie erbij betrokken moeten worden
B. De dominante regelaar wil altijd de touwtjes in handen hebben en bepalen wat er gebeurt en neemt vaak aan dat anderen dit automatisch snappen zonder verdere uitleg
C. De attente helper, adviseur is er vooral op gericht om anderen ruimte te geven en verliest daarbij de te behalen doelen soms uit het oog.
D. De conflictvermijder begint vaak niet bij het grote plaatje maar begint bij de details
E. De ambitieuze presteerder wil absoluut de doelstellingen halen en kan daardoor soms ongeduldig zijn m.b.t. anderen die langzamer/zorgvuldiger werken.
F. De vakspecialist/onderzoekende denker heeft de eigen gedachten vaak heel helder maar heeft de neiging onvoldoende hierover met anderen te communiceren
G. De scepticus is zeer sterk gericht op vermijden van potentiële risico’s, gevaren en bedreigingen en is minder gericht op de mogelijkheden en kansen.
H. De enthousiaste optimist brengt vaak geen prioriteiten aan in de overvloed aan ideeën en komt hierdoor bij anderen chaotisch over
Nagenoeg iedereen herkent wel een of meer van bovengenoemde valkuilen dus dan weet je waar je de komende tijd aan kunt gaan werken.
Photo by Mr. Bochelly on Unsplash