Een leidinggevende/manager die een doelgerichte mindset bevordert, helpt medewerkers om hun werk te zien als meer dan een reeks taken. Het menselijk brein heeft een doel nodig om gemotiveerd en gefocust te blijven. Wanneer medewerkers het gevoel hebben dat hun werk betekenisvol is en bijdraagt aan een groter geheel, neemt hun betrokkenheid en productiviteit toe.
Het menselijk brein is gék op doelen. Want dan kan het gericht informatie selecteren om dat doel te bereiken. Een doel geeft je hersenen houvast en vooral: focus. SMART is een goede start maar er is meer nodig.
Stelling: iedere medewerker verdient een manager die, voordat er een opdracht gegeven wordt of gedelegeerd wordt een paar minuten extra heeft nagedacht over wat er precies gevraagd wordt van de medewerker.
STAP 1: door je doel SMART te formuleren krijg je het gewenste resultaat (WAT) in beeld:
S=Specifiek
M=Meetbaar
A=Acceptabel/Afgesproken
R= Realistisch
T= Tijdgebonden
Maar weten wat je wil is nog niet voldoende want om het doel ook te bereiken moet er ook duidelijkheid komen over HOE = welk gedrag, welke acties en welke instelling er nodig is.
STAP 2: breid SMART uit met 4 extra vragen:
Is het doel positief geformuleerd? Is aangegeven wat je wil bereiken in plaats van dat je een negatief doel hebt geformuleerd (doordat je aangegeven hebt wat je niet wil of waar je van af wil)?
Voorbeeld: Je denkt: “dit wil ik echt NIET meer doen”. De vraag die je het best kan stellen is: Wat wil je daarvoor in de plaats dan WEL?
Is het geformuleerde doel 100 % binnen je eigen controle?
Dus niet: Ik wil dat mijn manager mij met meer respect behandelt
Maar wel: de komende maand ga ik er minimaal 2 x iets van zeggen als ik vind dat mijn manager mij met weinig respect behandelt.
Is de context (met wie, wat, wanneer, waarom, hoe vaak etc.) duidelijk?
Dus niet: na het volgen van een assertiviteitscursus ga ik vanaf morgen bij iedereen altijd en overal duidelijk mijn grenzen aangeven
Maar wel: de komende 2 weken ga ik in ieder geval bij collega “Piet” 2 x aangeven wat mijn grenzen zijn
Neem even de tijd, doe je ogen dicht en stel je voor dat je je doel gerealiseerd hebt. Check of je 100 % tevreden bent en of het helemaal OK voelt. Zo niet, formuleer dan met dit voortschrijdende inzicht het doel scherper.
Tenslotte: in één keer een doel formuleren dat zowel aan de SMART-voorwaarden als aan de stappen 2a t/m 2d voldoet is best lastig. Dus bijna altijd is er een 2e ronde nodig waarin je het aanvankelijk geformuleerde doel iets moet bijstellen.