Mensen zijn het meest gemotiveerd, effectief en succesvol in werk dat het dichtst bij hun ware aard ligt. De talent motivatie analyse (TMA) maakt het mogelijk een objectieve, opbouwende en vooral diepgaande analyse van drijfveren, talenten en ontwikkelmogelijkheden te maken.
Wat houdt de TMA-methode in?
De TMA start met het invullen van 312 meerkeuzevragen. Deze vragenlijst is wetenschappelijk gevalideerd. Op basis van de antwoorden wordt een uitgebreid en objectief rapport opgemaakt over talenten, capaciteiten en competenties alsmede over de ontwikkelbaarheid van verschillende competenties.. Deze rapportage is de basis voor de nabespreking die ongeveer een uur duurt. Met de talent motivatie analyse worden 22 drijfveren en 44 talenten uitvoerig in kaart gebracht.
De TMA-methode onderscheidt 3 invloedsfactoren die het gedrag van iemand beïnvloeden:
- De talenten van een persoon.
- De competenties en capaciteiten van een persoon.
- De werkomgeving; de werkomgeving kan competenties en talenten stimuleren of juist tegenwerken.
De TMA methode heeft een aantal duidelijke voordelen:
- Kostenefficiënt.
- Het levert een helder, goed leesbaar rapport op.
- De methode is valide en betrouwbaar.
- De privacy van elke deelnemer is gewaarborgd.
Waaruit bestaat een TMA-rapport
In één oogopslag (één A4) wordt de uitslag van de meting van 22 drijfveren en 44 talenten van de kandidaat gerapporteerd. Het bijbehorend rapport (18 bladzijden) rapporteert haarscherp en uitgebreid over 6 deelgebieden:
- Emotionele balans: hoe gaat iemand om met stressvolle situaties?
Gemeten worden o.a.: eigenwaarde, ontzag en steunbehoefte. - Motieven: datgene waardoor iemand gemotiveerd wordt om prestaties te leveren.
Gemeten worden o.a.: ambitie & uitdaging, aanziensbehoefte en erkenning. - Sociale talenten:hoe gedraagt iemand zich in relatie tot anderen?
De belangrijkste persoonlijkheidstrekken op dit gebied die gemeten worden: inlevingsvermogen, hulpvaardigheid en extraversie. - Beïnvloedende talenten: het vermogen van iemand om anderen te beïnvloeden in een gewenste richting.
Gemeten worden o.a. in welke mate beschikt iemand over energie om dingen voor elkaar te krijgen. Hoe dominant kan en wil iemand optreden en handelen en hoe volhardend is iemand? - Leidinggevende talenten: in hoeverre kan iemand adequate beslissingen nemen en de organisatie in de gewenste richting sturen?
Gemeten worden o.a. besluitvaardigheid, onafhankelijk denken en handelen en de mate waarin iemand behoefte heeft om verantwoording te nemen en leiderschap te tonen. - Organisatorische talenten:hoe organiseert iemand zijn werk en leven?
Gemeten worden o.a.: doelgerichtheid, orde & structuur en pragmatisme.
Naast bespreking van bovenstaande persoonlijkheidsgebieden bevat het TMA-rapport:
- Een compacte beschrijving van de totale persoonlijkheid.
- Overzicht van kwaliteiten en valkuilen.
- Suggesties voor effectief communicatiegedrag.
- Suggesties voor te vermijden communicatiegedrag.
- Omschrijving van de ideale werkomgeving.
- Leer- en ontwikkelingsstijl van de kandidaat.
- Indicatie van de managementvoorkeuren.
- Suggesties voor verdere ontwikkeling.
Ten slotte geeft het TMA-rapport een overzicht van het competentiepotentieel. Voor welke competenties heeft de kandidaat veel, matig of weinig talent en zijn deze competenties moeilijk, redelijk of makkelijk te ontwikkelen.
Werkwijze afname TMA
De standaardwerkwijze is als volgt: de kandidaat krijgt per e-mail een unieke toegangscode en aansluitend wordt de vragenlijst online ingevuld.
De vragenlijst voor de kandidaat bestaat uit stellingen, gedragsitems waaruit de kandidaat steeds dient te kiezen welke het beste bij hem passen. Op genuanceerde wijze worden zo de drijfveren van de kandidaat ontrafeld. De uitkomsten van de talentenanalyse worden systematisch met elkaar in verband gebracht en geanalyseerd op elkaar versterkende en neutraliserende talenten.
Na afloop wordt het rapport opgemaakt en besproken met de kandidaat. De nabespreking is bedoeld om de resultaten te toetsen en waar nodig te nuanceren.
Streng Dijkerman & Partners gebruikt de TMA onder meer bij het intakegesprek voor de cursus Effectief functioneren in een management team. Neem gerust contact met ons op als je vragen over de TMA-methode of onze cursussen hebt.